miercuri, 13 martie 2013

Cât de bun este postul

Medicii spun că mâncarea de post satisface, în mare parte, necesitățile nutritive ale organismului, însă nu este recomandată tuturor categoriilor de persoane și poate avea efecte negative asupra sănătății, în unele situații.



Medicii nu recomandă un regim alimentar de post de câteva săptămâni copiilor sau femeilor însărcinate. „Aici postul, deși scurt, poate crea probleme”, punctează Corina Zugravu, medic primar în Nutriție şi Igiena Alimentației și cercetător la Institutul de Sănătate Publică București. Dezvoltarea normală a copiilor foarte mici, dar și a celor încă nenăscuți ar putea fi afectată de lipsa nutrimentelor din carne sau lactate, spun specialiștii. 

„O femeie aflată în primul trimestru de sarcină, când se formează organele vitale ale fătului, ar putea afecta dezvoltarea lui normală dacă ține un regim alimentar de post”, precizează Corina Zugravu. Efecte similare ar putea exista și în ultimul trimestru de sarcină, mai spune medicul, subliniind însă că în ambele cazuri este vorba despre un regim de câteva săptămâni (și nu de două zile pe săptămână).

Probleme digestive sau îngrășare
Deși obișnuite cu o dietă bogată în carne și lactate, trecerea la regimul alimentar de post nu va avea efecte negative majore asupra celorlalte categorii de persoane, organismul uman având o mare capacitate de adaptare. Există însă și excepții. Ar putea apărea unele probleme digestive la începutul regimului, spun medicii. „La început, eventual, aportul mare de fibre poate cauza celor care nu mănâncă în mod obișnuit alimente de origine vegetală, în cantitate mare, un oarecare disconfort digestiv, cu balonare, flatulență, crampe sau diaree”, avertizează specialistul de la Institutul de Sănătate Publică.
Contrar credinței populare, regimul alimentar de post nu slăbește, ci în unele cazuri chiar îngrașă. „Alimentele de post sunt dense caloric și, pentru cei neînvățați cu ele, mai putin sățioase. Deci unele persoane au tendința de a mânca mai mult, până să ajungă să se simtă sătule. De aici și eventualul spor ponderal”, explică Corina Zugravu.
Postul scade colesterolul
Un meniu sănătos de post este bazat, spune Corina Zugravu, pe asocierea dintre leguminoase uscate (fasole, năut, soia, etc) cu derivate cerealiere (pâine, orez, orz, secară, etc), care asigură necesarul de proteine și lipide. „Salatele sunt un adaos obligatoriu, ca și nucile și alunele, surse atât de proteine, cât și de grăsimi (inclusiv de acizi grași omega 3)”, adaugă specialistul.
Un regim echilibrat de post poate avea efecte pozitive asupra sănătății noastre, afirmă Corina Zugravu, având capacitatea de a induce o tendință de scădere a colesterolului rău din sânge și „o alcalinizare metabolică” (neutralizarea acizilor în exces din organism).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu